Maak vrijblijvend een afspraak

Lipofilling / Fatgrafting van de borst

Lipofilling of correctie met eigen vetweefsel (ook fatgrafting genoemd) is één van de meest revolutionaire technieken die de laatste jaren ontwikkeld werden op vlak van esthetische chirurgie. Door middel van liposuctie wordt het vet verwijderd en vervolgens met naaldenprikjes ingebracht op andere regio’s van het lichaam waar meer volume gewenst is.

Deze techniek heeft verschillende voordelen: er zijn geen grote littekens, het resultaat voelt zeer natuurlijk aan en het eigen vetweefsel blijft voorgoed ter plaatse op voorwaarde dat er geen grote gewichtsschommelingen (meer dan 10 kilo) zijn. Afhankelijk van de regio kan 60 tot 80% van het getransfereerde vet behouden worden. Daarom is in sommige gevallen meer dan één sessie nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Lipofilling wordt toegepast op verschillende delen van het lichaam waaronder het gelaat, de billen en ook de borsten. Hierbij wordt volume gecreëerd op een natuurlijke manier zonder het gebruik van borstimplantaten.

Een borstvergroting met implantaten blijft een doeltreffende en veilige ingreep. Maar voor dames die een bescheiden borstvergroting (één cupmaat groter) willen en tegelijkertijd ongewenste vetophopingen willen behandelen, is lipofilling zeker een optie.

Ook voor de behandeling van borsthypoplasie (onderontwikkelde borsten) of tubulaire borsten en voor patiënten die problemen hebben door een voorgaande borstingreep of die hun implantaten willen verwijderen, kan lipofilling een oplossing bieden. De techniek biedt op vlak van correctie immers meer mogelijkheden dan wanneer enkel met implantaten gewerkt wordt.

Een methode die ook steeds vaker toegepast wordt, is de combinatie van borstvergroting met implantaten én eigen vetweefsel. De resultaten zijn zeer mooi. En het laat toe om kleinere implantaten te gebruiken en zo op termijn hangborsten ten gevolge van het gewicht te verminderen. Ook kan de extra laag vetweefsel over de implantaten heen in sommige gevallen een natuurlijker resultaat geven. Afhankelijk van het gewenste resultaat zijn één tot drie behandelingen nodig. Tijdens de eerste consultatie bekijken we samen of lipofilling voor u een goede piste is.

FAQ

Waar wordt het vet weggenomen en wat gebeurt er indien ik achteraf afval of bijkom?

Bij een lipofilling onderzoeken we altijd of je een stabiel gewicht kan behouden. Schommelingen van minder dan 10 kg boven of onder het normale gewicht kunnen geen kwaad. De vetcellen die getransfereerd worden, hebben een geheugen. Indien je na de ingeep meer dan 10 kg bijkomt of vermagert zal dit ook te zien zijn bij de lichaamsdelen waar het vet werd ingebracht. We werken liefst met sport-en-dieet-resistent vet. Dit is het vet dat hardnekkig aanwezig blijft op bepaalde plaatsen ook al doe je veel aan sport of volg je een dieet. Afhankelijk van hoe slank je bent, zal je arts bepalen of deze ingreep jou het gewenste resultaat kan geven.

Word ik in slaap gedaan voor deze ingreep?

De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene slaapnarcose door een gediplomeerd geneesheer gespecialiseerd in de anesthesie.

Ben je bang voor slaap anesthesie?

Indien je bang bent voor de algemene slaapverdoving, kunnen wij voor jou een afspraak maken met onze anesthesist. Hij zal je haarfijn uitleggen hoe alles in zijn werk gaat. Zo proberen wij je helemaal gerust te stellen, zodat je meer ontspannen de ingreep kan doorlopen zonder overbodige zorgen.

Hoelang duurt de ingreep?

De ingreep neemt gemiddeld 1 tot 3 uur in beslag.

Moet ik na de operatie in het ziekenhuis blijven?

Neen, deze ingreep wordt uitgevoerd in dagopname.

Hoelang ben ik uit de running na de ingreep?

Voor deze ingreep moet je rekenen op een gemiddelde werkonbekwaamheid van 1 week. Sportieve activiteiten mogen pas na 6 weken postoperatief hernomen worden.

Is de ingreep pijnlijk?

Een lipofilling procedure is geen pijnlijke ingreep. De zones waar liposuctie wordt uitgevoerd, kunnen echter gekneusd aanvoelen. Het door ons specifiek ontwikkelde pijnprotocol maakt dat de pijn doorgaans zeer goed verdragen wordt. Een combinatie van lokale anesthesie tijdens de operatie en perorale pijnstillers na de operatie zorgt voor een snel en vrijwel pijnloos herstel.