Maak vrijblijvend een afspraak

Otoplastie of oorcorrectie

Afstaande oren (ook flaporen genoemd) worden veroorzaakt door kleine afwijkingen in het oorkraakbeen. Afstaande oortjes zijn al op vroege leeftijd zichtbaar en kunnen dan ook een bron zijn van confronterende opmerkingen door leeftijdsgenoten. Daarom wordt de behandeling al vanaf een leeftijd van 5 à 7 jaar uitgevoerd. Maar ook volwassen patiënten kunnen perfect behandeld worden. Aan de hand van de oorzaak en de ernst van de afstaande oren wordt een diagnose gesteld die bepalend is voor de manier waarop de oren behandeld worden. Er zijn immers verschillende technieken die toegepast kunnen worden.

Ook andere afwijkingen aan het oor kunnen behandeld worden. Daarbij denken we aan cupears (kleine gekromde oortjes), een afwezige rand aan de grote oorschelp, een extra kraakbenige plooi of een deel van het oor dat zich nooit ontwikkeld heeft. Dergelijke problemen vragen een meer ingrijpende behandeling die naast zijn esthetische vooral ook een reconstructieve functie heeft.

FAQ

Word ik in slaap gedaan voor deze ingreep?

Deze ingreep wordt uitgevoerd onder algemene slaapnarcose door een gediplomeerd geneesheer gespecialiseerd in de anesthesie.

Ben je bang voor slaap anesthesie?

Indien je bang bent voor de algemene slaapverdoving, kunnen wij voor jou een afspraak maken met onze anesthesist. Hij zal je haarfijn uitleggen hoe alles in zijn werk gaat. Zo proberen wij je helemaal gerust te stellen, zodat je meer ontspannen de ingreep kan doorlopen zonder overbodige zorgen.

Hoelang duurt deze ingreep?

De ingreep neemt gemiddeld 2 tot 3 uur in beslag.

Moet ik na de operatie in het ziekenhuis blijven?

Neen, de ingreep wordt uitgevoerd in dagopname.

Hoelang ben ik uit de running na de ingreep?

Na de ingreep wordt er voor 5 dagen een verband aangebracht. Bij kindjes raden we aan een haarband te dragen gedurende de eerste 2 weken, zowel overdag als ’s nachts. Daarna moet de haarband nog 2 weken enkel nog ’s nachts gedragen worden. Dit beschermt de oortjes tegen trauma. Bij volwassen patiënten wordt het verband reeds na 5 dagen verwijderd en moet er geen bijkomend verband gedragen worden. Voorzichtigheid is echter geboden! Wij raden dan ook aan geen sportieve activiteiten uit te voeren gedurende 4 tot 6 weken. Sociale activiteiten kunnen meestal hervat worden na 1 week.

Is de ingreep pijnlijk?

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep zal de patiënt meer of minder last ondervinden. Het door ons specifiek ontwikkelde pijnprotocol maakt dat de pijn doorgaans zeer goed verdragen wordt. Een combinatie van lokale anesthesie tijdens de operatie en perorale pijnstillers na de operatie zorgt voor een snel en vrijwel pijnloos herstel.